Winti

Foto genomen na rituele dans, de lichamen zijn met kruiden geprepareerd zodat men door vuur kan dansen
Pembadoti (pijpaarde) is een witte klei die voornamelijk in moerasgebieden voorkomt. Deze witte klei wordt niet, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, gebruikt om de doden te verdrijven, maar om één met hen te worden. Het wit maken van het lichaam geeft de persoon de mogelijkheid om niet uit de toon te vallen bij de goden of geesten. Pembadoti wordt vooral opgesmeerd door de marrons die tijdens wintirituelen dichter bij hun voorouders willen komen om hen hulp en/of advies te vragen. De pembadoti wordt niet alleen gebruikt voor het insmeren van het lichaam, maar ook van amuletten of muziekinstrumenten die gebruikt worden bij het oproepen van de winti's.

Winti is een traditionele Afro-Surinaamse religie. De term wordt tevens gebruikt voor alle bovennatuurlijke wezens die door Anana Keduaman keduampon,[1][2] De Schepper van het universum, zijn geschapen. De winti's zijn door West-Afrikaanse slaven in de slavernijperiode meegenomen naar Suriname. De wintireligie kent geen geschreven bronnen of een centraal gezag.[3]

  1. Charles Johan Wooding (1972). Winti: Een Afroamerikaanse godsdienst in Suriname (proefschrift). Uitgeverij Dubois, Rotterdam, pp. 122-123. ISBN 9789075812077.
  2. Michiel van Kempen (2002). Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur (proefschrift), p. 237.
  3. Wekker, G. (2006). The politics of passion: Women's sexual culture in the Afro-Surinamese diaspora, p. 90. Columbia University Press.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search